Ofis, işin yoğun ve çok fazla olduğu yer. Onca iş arasından sıyrılıp, birkaç dakikalığına meditasyon yapmak hem işlere daha rahat odaklanmayı hem de kişisel sağlığınızı korumayı sağlar. İş yükü altında yaşanan yoğun stresin ortaya çıkardığı bedensel ve psikolojik sorunlar söz konusudur. Bunlar ise çalışan performansına olumsuz etkiler. Bu nedenle başarılı ve büyük şirketler personelinin kendisine zaman ayırmasını teşvik edici uygulamalara imza atar. İşte bu uygulamalardan sadece birkaçı.
Siz de yoğun çalışma dönemini daha rahat atlatmak ve verimliliğinizi korumak için bazı meditasyon hareketleri ile rahatlayabilirsiniz. İşte onlardan bazıları…
1. En Çok Çalışan Elleri ve Bilekleri Esnetin.
Özellikle ofis çalışanları el ve bileklerinde çok fazla acı hisseder. Bunun nedeni sürekli kalem ve klavye kullanmak durumunda kalmaktır. El ve bilekleri rahatlatıcı hareketler ile hem sağlığımızı hem de verimliliğimizi korumamız mümkündür. Bunun için öncelikle koltuğumuza rahat bir şekilde oturmalıyız. Ardından parmaklarımızla ellerimizi esneteceğimiz şekilde iki elimizi birleştirmeli ve hafif baskılarla esneme hareketlerini her iki el için uygulamalıyız.
2. İyi Bir Gerilme Hareketi Köpek Duruşunu Deneyin.
Köpeklerin uzun süre yattıktan sonra yaptıkları gerilme hareketini mutlaka görmüş olmalısınız. Ön patilerini uzatırlar ve kuyruk kısımlarını da olabildiğince havaya dikerler. Bu pozisyon, yogada da uygulanır. Kan akışını hızlandıran ve stresi azaltan bir duruştur. Bunu yapmak için ellerinizi yere koymanız ve kalçanızı da yukarıda tutmanız gerekir. Bu şekilde bir iki dakika beklemek ve hareketi 2-3 defa tekrarlamak yorgunluğu atmanızı sağlar.
3. Dik Oturun ve Öne Doğru Eğilin.
Ofis ortamında en sık yapılan yoga hareketlerinden birisidir. Koltuğunuza dik bir şekilde oturmanız ve daha sonra da öne eğilerek biraz beklemeniz gerekir. Bu hareketi birkaç defa yapmanız halinde kan akışınız hızlanır ve sırtta oluşan ağrılar da azalma olur.
4. Klasik Lotus Duruşunu Yapın.
Meditasyon hareketleri içerisinde klasikleşen lotus duruşu ile kötü enerji atılmaya çalışılır. Nefes ve diyaframın kullanıldığı duruşun hedef zihni temizlemek ve kötü düşüncelerden uzaklaştırmaktır. Böylece daha sakin ve sağlıklı düşünen bir zihin dünyasına sahip olunması sağlanır. Lotus duruşu için bir nevi bağdaş kurulur ve eller de yoga pozisyonuna getirilir. Ardından ise, zihindeki düşüncelerden arınılır, sadece sakinlik ve dinginlik düşünülür. Nefes alıp verilerek, stres azaltılır.
5. Omurganızı Koruyun.
Yine ofis çalışanlarını en çok rahatsız eden şey omurga ağrılarıdır. Sürekli oturmuş olmanın yarattığı bir zorluk var. Bunu aşmak için dik bir şekilde koltuğa oturulur. Ayakların birbirine olan mesafesi ne çok fazla ne çok az olacak şekilde omuz hizasında ayarlanır. Daha sonra kafa yukarı kaldırılır ve tavana bakılır. Birkaç saniye beklenilir. Arından kafa yere doğru indirilir ve birkaç saniye beklenilir. Bu hareket birkaç kez tekrarlanır.
Bu ve benzeri meditasyon hareketleri ile hem vücut enerjinizi koruyabilir hem de sağlığınızı muhafaza edebilirsiniz. Bunlara ek olarak da yürüyüşler yapılabilir. İş yoğunluğu altında kalan kişilerin her yarım saat veya 45 dakikadan sonra on dakikalık aralar vermesi lazımdır. Bu aralarda hiçbir şekilde işle ilgili bir şeyle uğraşılmaması ve sadece kafayı dağıtıcı meşguliyetler edinilmesi gerekir. Sohbet, yürümek veya bir şeyler okumak gibi. Böylece işin stresi atılır ve sonraki çalışma seansına daha motive olarak başlanılır.
Dört duvar arasına sıkışan, bilgisayarla yaşayan, e-postalar ile boğuşan beyaz yakalıların dünyası.