fbpx
Terfi Almaya Yardımcı Olacak 7 İpucu
Image Credit: Freepik

Terfi Almaya Yardımcı Olacak 7 İpucu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kariyer hedefini gerçekleştirmek isteyen herkesin terfi alması ve buna yönelik yeterlilikleri kovalaması gerekir. Terfi konusunda karar verici mekanizmanın incelediği birden fazla kriter ve değişken var. Bu değişkenlerden az çok haberdar olmak ve terfi almayı hak eden bir konumda yer almak terfi almak için sizi ciddi bir aday konumuna getirebilir. Ancak bununla beraber süreci lehinize çevirecek birkaç ipucundan daha haberdar olunması faydanızadır. Biz de bu yazımızda bu ipuçlarından bahsedeceğiz.

1.     Doğru işini bul ve onu sahiplen.

Kariyer hedeflerini başlamadan bitiren en önemli konulardan biri kariyer çizgisindeki kesintilerdir. Birçok kişi birden fazla işe gir çık yaparak çok zaman kaybeder ve kurumsal firmaların sunduğu terfi avantajlarından çoğunlukla yararlanamaz. Sürekli iş değiştirmenin nedeni ise, doğru işi ve kurumu bulamamış olmak. Bu nedenle, iş seçimi öncesinde ne yapacağınıza net karar vermek ve iyi bir kuruma girmeyi hedeflemek gerekir. Etraftan gelen baskılar nedeniyle asla çalışmak istemeyeceğiniz pozisyonlara katlanmak, hem zaman kaybı hem de kariyer açısından dezavantajdır. Bu nedenle doğru işi bulup, sürekliliğin sağlanması çok önemlidir. Çünkü bir kurumdaki terfi hakkı çoğu zaman uzun süreli çalışan kişilere aittir. Henüz işe yeni giren ve tam olarak tanınmayan birisinin terfi elde etme şansı çok daha azdır.

2.     Kendi değerlendirmeni yap. Başkasından değer görmeyi bekleme.

İş hayatının yoğunluğu nedeniyle çalışanlar kendilerinin değerlendirilmediğini düşünebilir. Ancak birçok kurumda nitelikli çalışanların temin edilmesi ve kurumda tutulması adına kurulan insan kaynakları departmanları bulunur. Sırf çalışanların motivasyonlarını takip etmek ve geliştirmekle ilgilenen bu bölümün gözünden hiçbir şeyin kaçmayacağını varsayarak hareket etmek gerekir. Ancak terfi almayı hedefleyenlerin başkalarının değerlendirme kriterleri yerine kendi kriterleri ile birtakım değerlendirmeler yapmaları gerekir. Kendi eksiklerini gören, bilen ve zayıf yönlerini yönetme becerisi kazanmaya çalışan kişilerin gayretleri kısa zaman içerisinde herkes tarafından fark edilir. Gelişime, dönüşüme ve yeniliğe açık birisinin terfi alma hakkı, dün ile bugünü aynı olan çalışana göre daha yüksek bir ihtimaldir.

3.     Somut başarılar elde et ve not almayı unutma.

Bir çalışan için kendisine yüklenen sorumluluğu yerine getirmesi oldukça önemlidir. Ancak bununla beraber bir fazlasını da yapmak adına ekstra gayret göstermek de oldukça önemlidir. En azından kariyer hedefi olan bir kişinin, firma ve işletmeyi sahiplendiğini göstermesi beklenir. Bu durum kendisine teklif edilen projelerde sorumluluk almak veya yeni fikirlerle işletmeye fayda sağlayacak çalışmalara imza atmak şeklinde ortaya çıkabilir. Somut başarıların not edilmesi de önemlidir. Çünkü terfi zamanında çalışanın üst yöneticisine neden terfi almayı hak ettiğini gösterecek somut kaynaklarının olması avantaj sağlar.

4.     Takım ile çalışma becerisine önem ver.

Bir iş yerinde terfi almak çoğu zaman bir departmanın başına geçmek veya bir grubun lideri olmak demektir. Bu da, liderlik becerilerinin önemini ortaya çıkarır. Şirket içerisindeki takım çalışmalarında yeteri kadar sağlıklı iletişim kurumayan, sönük kalan ve fikirleri tartışamayan kişilerin terfi alabilmesi çok daha zordur. Takıma adapte olamayan ve aşırı bireyci yaklaşımları ile takım ruhundan uzaklaşan kişiler lider adayı olamazlar. Dolayısıyla da terfi almaları da zorlaşır. Yapmaları gereken ise, takım ruhu ve çalışmasına yönelik kendilerini geliştirmektir. İşin özü, liderlikle ilgili yeteneklerin öğrenilmesi ve geliştirilmesi terfi alma noktasında büyük önem arz eder.

5.     Bilene sormaktan ve öğrenmeye çalışmaktan çekinme.

Pek çok insan soru sormaktan ve aklına takılanları öğrenmekten çekinir. Halbuki en aptal soru bile sorulmaya değerdir. En azından soru sormakla ilgili çekingenlik ve güvensizliğin kırılabilmesi adına en aptal soruları yönelten kişi olmayı göze almak gerekebilir. İş hayatında da soru sormanın ve danışmanın önemi çok büyüktür. Elbette ki sorulan soruların mantıklı olması beklenir; ancak buradaki hedef öğrenmeye verilen önemin ve bir şeylerin nasıl yapılacağına dair yolun öğrenilmesine verilen önemin karşı tarafa yansıtılmasıdır. Bu bakımdan fırsat buldukça üst yöneticilerle iletişim kurmak, onlara sorular yöneltmek ve kariyer hedefine nasıl ulaşabileceğini sormak oldukça iyi bir tanıtım çalışmasıdır.

6.     Becerilerinizi fark edin ve eksikleri tamamlayın.

Doğru işte çalışıyor olmak, terfi için öncelikli bir avantajdır, çünkü ilk olarak terfi edilecek kişinin uzmanlık alanıyla ilgili yeterliliklerine bakılır. Var olan yetenekleri üzerine yenilerini ekleyen ve eksiklerini tamamlayan kişiler terfi konusunda diğer adaylara kıyasla daha avantajlı hale gelirler. Bu nedenle, işe yerleştikten sonra uzmanlık alanınızla ilgili gelişmeleri sürekli takip etmek ve yenilikleri öğrenmek önem ifade eder. Yer aldığı pozisyonla ilgili yeni beceriler kazanan kişiler her zaman göz önünde tutulur ve bu tip insanların terfi alma imkanları çok daha yüksektir. Ayrıca, sadece kendi alanları ile ilgili değil daha farklı sosyal aktivite ve hobileri ile de bilinen bir kişi olmak artıdır. İş hayatı dışındaki zamanını da verimli kullanan ve iş hayatında da bu özelliği ile bilinen kişiler örnek çalışan olarak düşünülür. Dolayısıyla sadece iş hayatına dair yenilenmeyi değil, iş dışındaki hayata da yeni şeyler kazandırmayı ilke edinmek, kariyer basamaklarını birer birer tırmanmak adına çok önemli bir artıdır.

7.     İyi iletişim kurmayı ihmal etmeyin.

Aslında iyi iletişimci olmak iyi bir lider olmaktan geçer. İş arkadaşları ile olan iletişimde samimi olması kadar, ilkeli olunmasına da dikkat edilmesi gerekir. Mesela, hiçbir zaman hayır diyemeyen birisinin terfi alabilmesi oldukça zordur. Çünkü sınırları ve prensipleri olmayan kişiler sürekli evet ifadesini kullanır ve bu durum kendilerini oldukça fazla yıpratmalarına neden olur. İletişime kapalı olmaktan da kaçınmak ve iş hayatındaki diyalogları dedikodudan ibaret görmemek gerekir. Sürekli dedikodu yapan ve bu nedenle de iş arkadaşları arasında ismi çıkan kişilerin terfi alabilmesi oldukça zordur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Terfi Almaya Yardımcı Olacak 7 İpucu

Giriş Yap

Beyaz Yakarış ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!