featured

Mısır’da Kahire laboratuvarından çalınan 3 bin yıllık firavun bileziği eritildi, hırsızlık zinciri gün yüzüne çıktı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, bileziğin Üçüncü Ara Dönem’de MÖ 1000 civarında hüküm süren Kral Amenemope’ye ait olduğunu duyurmuştu. Üzerinde lapis lazuli taşından küresel boncuklar bulunan eser, 9 Eylül’de Kahire’deki bir konservasyon laboratuvarında yer alan kasadan kaybolmuştu.

Kayıp sonrası özel bir komite kurularak laboratuvardaki eserler incelenmiş, bileziğin fotoğrafları ülkenin havaalanı, liman ve kara sınır kapılarındaki birimlere gönderilmişti.

SUÇ ZİNCİRİ ORTAYA ÇIKARILDI

Bakanlığa göre hırsızlık, müzede görevli bir restorasyon uzmanı tarafından gerçekleştirildi. Eseri önce bir gümüş tüccarına satan uzman, ardından bileziğin Kahire’nin tarihi kuyumcular çarşısındaki bir atölye sahibine geçtiğini, son olarak ise altın eritme ustasına verildiğini tespit etti. Bilezik burada diğer eşyalarla birlikte eritilerek yeniden döküldü.

Yakalanan şüpheliler gözaltına alındı, satıştan elde edilen yaklaşık 194 bin Mısır lirası (yaklaşık 4 bin dolar) gelir ise ele geçirildi.

BÜYÜK AÇILIŞ ÖNCESİ SKANDAL

Olay, Giza Piramitleri yakınında kasım ayında açılması planlanan Büyük Mısır Müzesi’nin hazırlıkları sürerken yaşandı. Müze, ülkenin kadim mirasını dünyaya tanıtmayı hedefliyor ve Mısır turizmi için önemli bir gelir kaynağı olarak görülüyor.

patronlardunyasi.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mısır’da Kahire laboratuvarından çalınan 3 bin yıllık firavun bileziği eritildi, hırsızlık zinciri gün yüzüne çıktı
Giriş Yap

Beyaz Yakarış ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!