featured

Cezayir Mali’nin Akıncı’sını ‘sınır ihlali yaptığı’ gerekçesiyle düşürdü; iki ülke arasında kriz çıktı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mali’nin kuzeyindeki ayrılıkçı bir isyan nedeniyle iki ülke sınırında hareketlilik yaşanıyor. Mali, sahip olduğu İHA’larla bölgede harekat düzenliyor. Bu uçuşlar, Cezayir tarafından dikkatle takip ediliyor.

SINIR İHLALİ YAPTIĞI İDDİASIYLA DÜŞÜRÜLDÜ

Tolga Özbek’in haberinde yer alan iddiaya göre 1 Nisan’da Mali sahip olduğu AKINCI ile sınır ihlali gerçekleştirdi. Bunun üzerine Cezayir Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar önleme yaptı. Mali yetkilileri uçuş sırasında AKINCI ile irtibatın kesildiğini açıkladı.

Daha sonra paylaşılan görüntülerde İHA’nın düşürüldüğü ve enkazın Tinzaouaten (Mali) yakınlarında bulunduğu ortaya çıktı. Kent, sınıra çok yakın bir konumda.

CEZAYİR’DEN AÇIKLAMA

Bu adım, iki ülke arasındaki tansiyonun çıkmasına neden oldu. Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Hava sahamızın Mali devleti tarafından tekrarlanan ihlalleri nedeniyle, Cezayir hükümeti bugünden itibaren Mali devletinden gelen veya giden hava seyrüseferini kapatmaya karar vermiştir” denildi.

Mali Ulaştırma Bakanlığı da “karşılık olarak” hava sahasını Cezayir’den gelen “tüm sivil ve askeri uçaklara” “bir sonraki duyuruya kadar” kapattığını açıkladı.

Cezayir ayrıca, Burkina Faso ile birlikte iki ülkenin insansız hava aracı olayı nedeniyle büyükelçilerini geri çekmesinin ardından misilleme olarak Nijer’deki büyükelçisini geri çağırdı.

Ordu tarafından yönetilen üç Afrikalı müttefik Pazar günü ortak bir açıklama yaparak büyükelçilerini geri çağırdıklarını duyurdu. Cezayir Pazartesi günü yaptığı açıklamada üç ülkenin hamlesinin ardından “mütekabiliyet uygulamak zorunda kalmaktan” üzüntü duyduğunu belirtti. Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, önlemin bir parçası olarak, Burkina Faso’ya yeni atanan Cezayir büyükelçisinin görevine başlamasının erteleneceği belirtildi.
Mali Ordusu, 2020’de TB2 Bayraktar alımı için Türkiye ile anlaşma yapmıştı. Teslimatlar, 2021 ve 2023’te tamamlanmıştı. Daha sonra AKINCI için anlaşan Mali için teslimatlar geçen yıl sonunda gerçekleştirilmişti. Bu satışla birlikte AKINCI’nın ihraç edildiği ülke sayısı 10’a yükselmişti.
patronlardunyasi.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cezayir Mali’nin Akıncı’sını ‘sınır ihlali yaptığı’ gerekçesiyle düşürdü; iki ülke arasında kriz çıktı
Giriş Yap

Beyaz Yakarış ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!