Demircilik Mesleği Unutuluyor: Çırak Bulamayan Kardeşler Mücadele Ediyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknolojiye direnen mesleğin son temsilcileri çırak bulamıyor

TOKAT – Tokat’ın Erbaa ilçesinde yaşayan iki kardeş unutulmaya yüz tutan demircilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor, en büyük meseleleri ise çırak bulamamak.

İlçe merkezi Cumhuriyet Mahallesi Gazi Bulvarı Demirciler Sokağı’nda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel demircilik mesleği, 40 yaşındaki Mustafa ve 36 yaşındaki Sefa Özkan kardeşler tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişte büyük bir ustalık ve el emeği gerektiren önemli zanaat dallarından biri olarak bilinen demircilik, teknolojinin ve modernleşmenin etkisiyle giderek daha az ilgi görmeye başladı. Günümüzde bu mesleği sürdüren usta sayısı hızla azalıyor. İlçede faaliyet gösteren Özkan kardeşler, dedelerinden ve dayılarından öğrendikleri demircilik sanatını yaşatmak için büyük bir özveriyle çalışıyor. Kazma, keser ve balta gibi el yapımı demir ürünlerini üretmeye devam eden kardeşler hem kendi ustalıklarını sergiliyor hem de geçmişten gelen bu önemli zanaatı ayakta tutmaya gayret gösteriyor.

“Ürünlerin hepsini elimizde kendimiz çıkartıyoruz”

“Bizden sonra gelecek yok”

Sefa Özkan ise “Bizden sonra gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Ama bizden sonra gelecek nesil olmadığı için bu sektörde bilmiyorum ne yapacağız” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / YASİN KIRAS – Kültür Sanat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Demircilik Mesleği Unutuluyor: Çırak Bulamayan Kardeşler Mücadele Ediyor
Giriş Yap

Beyaz Yakarış ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!