Necla DALAN
Fiba Perakende Grubu; Gap ve Marks & Spencer markalarının Türkiye’deki mağaza açma ve işletmesinde tek yetkili. Grubun markaları 8 şehirde, toplam 84 mağazada hizmet veriyor. Fiba Perakende Grubu, bu ay başında Forever 21 markasını da müşterileriyle buluşturdu. Grup geçen ay İş Girişim Sermayesi bünyesindeki Sportive’e yüzde 50 oranında ortak oldu. Fiba Perakende; Sportive’in mevcut mağaza sayısını iki katına çıkarmayı ve portföyüne yeni markalar ekleyerek büyümeyi hedefliyor.
Sportive ile spor perakendesini de kapsayarak sektörde daha güçlü bir yapıda faaliyet göstereceğini açıklayan Fiba’nın gündeminde şimdi de global bir spor giyim markası Lululemon var.
OYA ŞENER: GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR
2023 geliri 10 milyar dolara yaklaşan, 22 ülkede 720’den fazla mağazası ve 38 binin üzerinde çalışanı olan Lululemon’un Türkiye’deki ilk mağazasının ne zaman açılacağını Fiba Perakende Grubu’nun Başkanı Oya Şener’e sordum. Markayla görüştüklerini doğrulayan Şener, “Bu kategori dünyada büyüyen bir trend. Sağlıklı yaşam ve spor artık bir yaşam tarzı haline geldi. Bu alanda artık sadece spor değil geniş koleksiyonlar sunuluyor. Global markaların Türkiye’ye ilgisi var. Lululemon ile görüşüyoruz. Bu tip görüşmeler biraz zaman alıyor. Detaylar oldukça fazla, lokasyonlar üzerinde anlaşmak çok kolay olmuyor” dedi.
Gelelim Lululemon markasına… Lululemon Athletica Inc, 1998 yılında özel bir dar kumaş kullanarak kadınlar için yoga kıyafetleri yapma fikri olan Chip Wilson tarafından Vancouver’da kuruldu. Premium atletik giyim markası olarak nitelendirilen Lululemon yoga pantolonu ve diğer yoga kıyafetleriyle yola çıktı ama zamanla spor yaşam tarzı kıyafetler, aksesuarlar ve kişisel bakım ürünleri de satacak şekilde ürün portföyünü genişletti. İlk mağazasını 2000 yılı sonunda açtı. Şirket ilk halka arzını Temmuz 2007’de gerçekleştirdi. Starbucks’ın eski eş başkanlarından Christine Day, 2008 yılında şirketin icra kurulu başkanı olarak göreve yaptı. Şirket 2013 yılında Fortune’un En Hızlı Büyüyen Şirketler listesinde üst üste üçüncü kez yer aldı.
OLİMPİYATLARDA KANADA TAKIMINI GİYDİRDİ
2013 sonunda kurucu Chip Wilson yönetim kurulu başkanlığından istifa ettiği. 2018 yılında halen bu görevi sürdüren Calvin McDonald Lululemo, CEO oldu. 2014 yılında Avrupa’daki ilk mağazasını Covent Garden Londra’da açtı. 24 Aralık 2018 tarihinde Nasdaq-100 şirketi oldu. 2019 yılında evde egzersiz yapmak için kameralı ve hoparlörlü interaktif fitness aynaları satan bir ev egzersizi girişimi olan MIRROR’a yatırım yaptı. COVID-19 salgını nedeniyle spor salonuna gitmek yerine evde sanal egzersiz yapan insanların artan eğiliminden yararlanan MIRROR, 29 Haziran 2020’de Lululemon tarafından 500 milyon dolara resmen satın alındı ve Lululemon Studio olarak yeniden markalandı. Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda Kanada takımını Lululemon giydirdi.
İSMİNİN İLGİNÇ BİR HİKAYESİ VAR
Kendisi de yoga yapan Wilson’un Lululemon ismini koymasının da ilginç bir hikayesi var. Wilson bu hikayeyi şöyle anlatıyor: “Japonların eski kaykay markam ‘Homeless’ı sevmesinin nedeni içinde L harfi olmasıydı. L onların kelime dağarcığında yok. Onlar için zor bir telaffuz. Ben de düşündüm ki, bir dahaki sefere bir şirketim olduğunda, üç L’li bir isim yapacağım ve bakalım üç kat daha fazla para kazanabilecek miyim? Onlar için egzotik bir şey. L’lerle oynuyordum ve Lululemon’u buldum. Bunu söylemeye çalışmalarını izlemek komik.”
TÜRKİYE YABANCILARIN RADARINDA, SWEAT BETTY GELDİ
Bu arada spor giyim konusunda Türkiye’de de pazar hızlı büyüyor. Birçok yabancı marka Türk tüketicisiyle buluşuyor. Örneğin; eski milli voleybolcu ve muharip gazi kurmay bahriye subayı Güven Olgar ile eşi Kadriye Olgar tarafından kurulan Olgarlar A.Ş.’ye bağlı olan SPX yelkenden dağ sporlarına birçok alana yönelik dünya markalarını satıyor. Rossignol, Burton, Quiksilver, Salomon, Jack Wolfskin bu markalar arasında… Şirket son olarak bu markaların arasına İngiliz Sweaty Betty’yi kattı. Sweaty Betty 1998 yılında Tamara ve Simon Hill-Norton tarafından Londra’da Notting Hill bölgesinde bir butikle kuruldu. Marka adını İngiliz müzik grubu Macc Lads’in aynı adlı şarkısından almış. Sweaty Betty, 2021 yılında Amerikan giyim üreticisi Wolverine Worldwide tarafından 300 milyon sterline satın alındı. Hali hazırda Birleşik Krallık’ta 50’nin üzerinde mağazası var. Ayrıca ABD, Kanada, Almanya, Hong Kong, İrlanda ve Singapur’da tüketiciyle buluşuyor.
ALO YOGA, SOHO GROUP İLE GELİYOR
Los Angeles merkezli ünlü spor giyim markası Alo Yoga ise kasım ayında Türkiye’deki ilk mağazasını Emaar Square’de açmaya hazırlanıyor. Mağazayı Dubai merkezli Soho Group açacak. 2019 yılında kurulan Soho Group, IRO Paris ve AMIRI gibi markaları Orta Doğu pazarına tanıtarak yenilikçi moda konseptleri sunma hedefiyle yola çıktı. 2023 yılında %Arabica’yı portföyüne ekleyen grup, 2024’te Alo Yoga’yı markaları arasına kattı.
Alo Yoga, 2007 yılında Danny Harris ve Marco DeGeorge tarafından Los Angeles’ta kurulan bir marka… Adını “air, land, and ocean” (Hava, kara ve okyanus) kelimelerinin baş harflerinden alıyor. Marka, özellikle yoga, pilates ve spor giyimde şıklığı ve konforu bir araya getiren tasarımlarıyla tanınıyor. Kendall Jenner, Hailey Bieber ve Bella Hadid gibi ünlü isimlerin Alo ürünlerini tercih etmesi, markanın popülaritesini daha da artırdı.
DOĞUŞ DA İNGİLİZ GYMSHARK’I MI GETİRECEK?
Doğuş Perakende Grubu, lüks moda, saat ve mücevherat, spor ve kozmetik gibi kategorilerde dünya markalarıyla iş birliği yapıyor. Elevanty, Loro Piana, Hublot, Under Armour, Kiko Milano gibi markaları bünyesinde bulunduran Doğuş Perakende, geçen yıl bu markalara İtalyan tasarımlarının ketenle buluştuğu 100% Capri, kadınlar için erişilebilir lüks ürünler sunan Fransız giyim markası Maje ile yine bir başka Fransız moda markası Sandro’yu ekledi. Perakende sektöründe Doğuş’un bu markaların arasına Amerikan atletik giyim markası Gymshark’a katacağı konuşuluyor.
Gymshark, 2012’de Ben Francis ve Lewis Morgan tarafından kuruldu. İngiltere’nin Birmingham kentindeki bir garajda hikayesi başlayan ve kendi fitness giyim serisini üretip dağıtmaya odaklanan marka, hızla büyüdü. 2020’de 1 milyar sterlinin üzerinde bir değere ulaştı. Şu anda 14 çevrimiçi mağazasıyla 230’dan fazla ülkede müşterisiyle buluşuyor.
patronlardunyasi.com
Dört duvar arasına sıkışan, bilgisayarla yaşayan, e-postalar ile boğuşan beyaz yakalıların dünyası.