fbpx
İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde
Image Credit: Freepik

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok iyi bir özgeçmiş hazırladınız ve sonunda da mülakata davet edilmeyi başardınız. Ancak asıl mesele şimdi başlar ve kendinizi mülakata çok iyi şekilde hazırlamanız gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır; ancak öncelikle heyecanınızı kontrol etmeli ve içinizdeki kötü haber veren tellalın sesini kısmalısınız. Aksi halde psikolojik olarak kendinizi hiçbir zaman rahat hissetmez ve endişeli bir ruh haliyle mülakata girmek durumunda kalırsınız. Bu da, neticenin beklenilen gibi olmasını engelleyebilir.

1. Güne Erken Başlayın.

Mülakatın olduğu gün mülakat saatine kadar yatmak asla doğru değildir. Kimisi ise, o günün heyecanından dolayı yatağa gidemez ve bu nedenle de uykusunu alamaz. Bu duruma da dikkat edilmesi gerekir ve erkenden yatağa gidip, dinlenmek ve mülakat gününe erken kalkarak, enerjik bir şekilde güne başlamak lazımdır.

2. Pozitif Düşünceye Odaklanın.

Mülakat davetini alır almaz başlayan olumsuz düşünceleri bir kenara bırakın ve kendinizi daha doğru meşguliyetlerle geliştirin. Bu süreçte mülakatla ilgili hazırlıklar yapılabilir. Kötü düşüncelerin zihinde dolaşmasına izin vermek ve hiçbir şekilde onlarla mücadele etmemek moralmen çökmenize neden olur. Böyle bir şey yaşamamak adına daima gülün, gezin, zihninizi dağıtın ve asıl odaklanmak gerekene odaklanın.

3. İyi Bir Kahvaltı Yapın.

İyi Bir Kahvaltı Yapın

Güne erken başlamanın vereceği enerjiyi kahvaltı ile destekleyebilirsiniz. O gün kahvaltı yapmamak veya öğrencilik dönemlerinde olduğu gibi simit çay ile kahvaltıyı geçiştirmek asla doğru olmaz. Gece boyu gıdasız kalan vücudun ihtiyacı olan enerjiyi ve vitaminleri alması gerekir. Bu da, iyi bir kahvaltı ile mümkün olur. Böylece beyin kimyası düzelir ve daha sağlıklı düşünebilir. Mülakatta sizi ve etrafı rahatsız edecek türden gıdaları tercih etmemek de yarar var.

4. Kendinizi Kontrol Edin ve Tanıyın.

Mülakat öncesi çalışmaları arasında yer alan kendini tanımak, yöneltilecek sorulara düzgün cevaplar verebilme açısından önem ifade eder. “Profesyonel kariyer hedefin nedir? Kendini nasıl tanımlarsın? Pozisyonla ilgili öne çıkan yeteneğin nedir?” şeklindeki sorulara etkili cevap verebilmenin yolu öncesinde yapılacak çalışmalardır.

5. Şirket ve Başvurulan Pozisyonla İlgili Araştırma Yapın.

Başvuru yapılan firma ve pozisyonla ilgili bazı sorular gelebilir. Bu sorulara cevap verebilmek için bilgi sahibi olunması lazımdır. “Neden bizim şirketi seçtiniz?” sorusuna “Eleman aradığınızı gördüm. Uygun olabileceğimi düşündüm” gibisinden bir cevap vermek asla doğru değildir. Bunun yerine şirketi tanıdığınız imajı çizen bir cevap vermelisiniz: “Şirketinizin personel gelişim ve eğitim bütçesi ayırdığını biliyorum. Hem çalışmak hem de şirket destekleri ile kendimi geliştirmek kariyer hedeflerime çok uygun”

6. Doğru Bir Giyim Tarzına Sahip Olun.

Gündelik hayatta sokak modasının en cafcaflı giyim tarzını yansıtıyor olabilirsin. Ancak mülakatta sokak modasını değil, kurumsal modayı dikkate alman gerekir. Çok renkli, açık ve aksesuarlarla asmalık gibi yansıyan giyim tarzı olumsuz bir etki ortaya çıkarır. Bunun yerine sade ve kurumsal tarza yakışır tercihler yapmak gerekir. Unutmayın ilk etkiyi giyim tarzınız belirler.

7. Kendinize Güvenin ve Bunu Duruşunuzla Yansıtın.

Mülakatta en çok yapılan hatalardan biri ve dolayısıyla mülakat sonucunu da olumsuz etkileyen husus, yanlış duruş şekilleridir. Yanlış duruşlar ve tutumlar, kişinin kendisine olan güveninin zayıf olduğu kanaati doğurur. Bu da, mülakatın kısa sürmesine ve kişinin işe alınmamasına neden olur. Gözler aşağıda, eller bağlı bir duruş şekli söz konusu olmaması gerekir. Daima göz kontağı kuran, somurtmayan ancak çok sık da tebessüm etmeyen bir imaj çizilmelidir. Dik durmak, omuzları da düşürmemek lazımdır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde

Giriş Yap

Beyaz Yakarış ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!