Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, iş dünyası paylaşımları yapılan Linkedin’deki hesabından, psikopat ve sosyopatların iş yerlerinde de olabileceğini söylüyor.
Bir ay önce Yahya Ülker’in, psikopat ve sosyopatları ele alan bir yazı yayımladığına dikkati çeken Murat Ülker, bu yazıyı paylaşıp, “Psikopat ve Sosyopatlar, sadece sosyal medyada değiller, iş yerinde de olabilirler. Yahya Ülker bey iyi ki istismar ve hatta mobbinge varabilecek duygusal manipülasyonlara dikkat çekmiş. Yakında post edeceğim kitabımız, P.T. Elliot’un yazmış olduğu ‘Sosyopatın Öne Geçme Rehberi’ olacak” ifadelerini paylaştığını hatırlattı.
“GÜNLÜK HAYATTA MANASI TAM BİLİNMİYOR”
O yazının zamanı geldiğini belirten Ülker, sosyopat veya psikopatın günlük hayatta manası tam bilmeden kullanılan sözcükler olduğuna vurgu yaparak, hatta iş yerinde bile birçok insanın diğerini psikopat ya da sosyopat olmakla suçladığını kaydetti.
MURAT ÜLKER’İN YAZISI:
Murat Ülker’in yazısında şu ifadeler yer alıyor:
Psikiyatristler, antisosyal kişilik bozukluğunun özelliklerini sergileyen yani başkalarının haklarını ve duygularını göz ardı eden kişilerin, bazen her iki terim birbirinin yerine kullanılsa da bir şekilde tanımlanabilecek farkları olduğunu söylüyorlar.
Psikopati, uyumsuz kişilik özellikleri ile kümelenmiş bir ruhi bozukluktur. Yetersiz duygusal tepkiler, empati eksikliği, zayıf davranış kontrolü, hatta kriminal davranışlarla sonuçlanan nöropskiyatrik bir bozukluk diye tanımlanıyor.
Psikopatların işlenen suçların büyük bir oranından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Onların manipülatif kişiler arası tarzları, büyük bir ölçüde bireyin yaşamı, işi ve ilişkileri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir, deniyor. Genellikle çevrelerindeki insanları manipüle edecek bir doğaya sahipmişler ve bilhassa kendilerine yakın olan kişilerin duygularıyla oynayabilirlermiş. Özetle psikopatlık; bir kişinin eylemlerinden pişmanlık duymaması, empati eksikliği ve suç eğilimlerinin varlığı ile öne çıkan benmerkezci bir kişiliğe sahip olmaktır. Psikopatlığın oluşmasında genetik, çevresel faktörler, kişinin deneyimleri ve beyin hasarının etkisi olabilir, diyor uzmanlar.
BAŞKALARININ DUYGULARINI ANLAYAMAZLAR
Sosyopati ise Antisosyal Kişilik Bozukluğudur. Bu insanlar başkalarının duygularını anlayamaz, çoğunlukla, verilen zarardan dolayı kendilerini suçlu hissetmez, kuralları çiğneyerek dürtüsel kararlar alırlar. Sosyopatlar çevrelerindeki insanları ve hatta yabancıları kontrol etmek için “akıl oyunları” kullanabilirler, karizmatiktirler. Yaşamın erken dönemlerinde yaşanan kötü ve beklenmedik deneyimler, travmalar, sosyopatiye ve antisosyal bozukluğa neden olabilir, diyor uzmanlar.
Bu açıklamaları yaptım çünkü kitabımız, P.T. Elliot’un yazmış olduğu “İş yerinde Sosyopatın Öne Geçme Rehberi”. Elliot bu gizlenmiş kişilerin düşünce yapılarını merak edenler için güzel bir rehber hazırlamış. Yazar, sosyopatların sosyal dinamikleri nasıl manipüle ettiklerini ve nasıl öne geçtiklerini inceliyor. Yazarın felsefe eğitimi almış ve ünlü bir Hollywood senaristi olması da kitabı rahat okunur kılıyor.
patronlardunyasi.com
Dört duvar arasına sıkışan, bilgisayarla yaşayan, e-postalar ile boğuşan beyaz yakalıların dünyası.